Според неофициална информация  вече са ясни част от имената, спрягани

...
Според неофициална информация  вече са ясни част от имената, спрягани
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет са на финалната права. Вижте имената, които се спрягат за министри

Според неофициална информация  към този момент са ясни част от имената, спрягани за министри в възможен кабинет „ Денков - Габриел ”.

Асен Василев - министър на финансите, на който " Продължаваме промяната " доста държи. Между двете договарящи страни към този момент се договарял и документ, който да подсигурява, че няма да има смени без учредения поради чутото в записа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обществено е коментирал, че не възразява Василев да е отпред на министерството, с цел да носи отговорност за финансовото положение на страната. Асен Василев имаше същия сектор и в кабинета " Петков ".

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи. Той беше назначен за шеф на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Румен Радев, като заема поста и до през днешния ден. По неофициална информация той се счита за допустим и от ГЕРБ.

Стоянов работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година, като поредно заема изпълнителски и управителни длъжности в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас, а от април 2018 година е шеф на отдел " Специални интервенции " при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

В първичния кастинг на кабинет " Денков " за министър на вътрешните работи беше Андрей Янкулов, който обаче в следствие се отхвърли.

Според информация на " Дневник " за министър на труда и обществената политика се чака да бъде препоръчана Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен шеф на фондация " За нашите деца ". Била е зам.-министър на труда и обществената политика през 2013 година

В първичния кабинет " Денков " за поста беше препоръчан Иван Кръстев. ГЕРБ се разгласи против номинацията му с аргумента, че е " последовател на Путин ". Кръстев е сниман на шествието " Безсмъртен полк " през 2019 година Освен това е член на Българска социалистическа партия, която не застава на страната на Украйна във войната, която стартира Русия. Според неофициална информация таман това са аргументите Кръстев да бъде изтеглен от предложенията за министри, макар че в " Продължаваме промяната " - " Демократична България " го считат за специалист.

Екатерина Михайлова – министър на правораздаването.

Мартин Захариев – министър на културата.

Според неофициална информация за министър на земеделието е номиниран Кирил Вътев, притежател и шеф на месопреработвателната компания " Тандем-В ", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, някогашен неин ръководител. Вътев е препоръчан на мястото на депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Даскалов, шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по времето на кабинета " Петков ".

Познатите оферти за министри

С огромна възможност номинациите си за министри резервират най-малко двама от депутатите на " Продължаваме промяната ": Радослав Рибарски (енергетика), Андрей Цеков (регионално развиване и благоустройство). Досега предлагането на партията на Петков и Василев за министър на нововъведенията и растежа беше Даниел Лорер. По неофициална информация на " Дневник " позицията му е несигурна, тъй като ГЕРБ може да желае да понижи политически разпознаваемите фигури в държавното управление.


Спрямо оповестения на 2 май първичен вид на кабинет с мандата на " Продължаваме промяната - Демократична България " се чака да останат и предложенията за Милен Матеев (министър на правосъдието), някогашен ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси, само че се загатва и името на Екатерина Михайлова, някогашен народен представител и учител по конституционно право в Нов български университет (НБУ); Тодор Тагарев (министър на отбраната); Христо Хинков (министър на здравеопазването); Юлиан Попов (министър на околната среда и водите); Георги Гвоздейков (министър на транспорта), някогашен шеф на държавното сдружение " България хели мед сървиз " ; Генка Петрова-Ташкова (министър на образованието); Александър Йоловски (министър на електронното управление), зам.-министър, до момента в който отпред на ведомството беше Божидар Божанов от " Демократична България ".

По последна информация описът с министри е съвсем подготвен и остават дребни разяснения. Очаква се тази вечер той да бъде гласуван от Националните препоръки на двете обединения и най-вероятно на следващия ден да бъде обявен публично.

" Има прогрес, изчакайте още малко ", сподели пред публицисти в Народното събрание номинираният за министър председател от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Николай Денков. Днес още веднъж в кабинета на ръководителя на Народното събрание Денков и Мария Габриел, както и представители на първите две политически обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, продължиха диалозите за взаимно ръководство, показва Българска телеграфна агенция.

" Докато не свърши целият развой, нищо не е завършило ", заключи Денков. " Имайте още малко самообладание, напредваме ", уточни той. Николай Денков не отговори по кое време ще бъде върната досието на президента Румен Радев и по кое време ще бъде показан съставът на проектокабинета.

Очаква се националните управителни органи на партиите в двете политически обединения да се произнесат по окончателния състав и конструкция на Министерския съвет.

Източници: БНР, dariknews.bg, Дневник

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР